Pravda: Ulični rat

„Parada ponosa“ u Beogradu bila je krvava parada i pretvorila se u ulični rat policije i protivnika parade. Centar grada je demoliran, pričinjena je materijalna šteta veća od milion evra, povređeno je više od sto policajaca i više od 20 civila (jedan teško). Od učesnika i gostiju parade niko nije povređen.

„Paradu ponosa“ obezbeđivalo je oko 7.000 policajaca, pripadnika žandarmerije i antiterorističkih jedinica, a izveštači stranih medija složili su se da su to bile nezapamćene mere obezbeđenja u istoriji prestonice.

Učesnici parade krenuli su oko 11.30 iz parka Manjež, a na čelu kolone bio je transparent „Možemo zajedno“. U koloni su bili i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, šef misije OEBS-a Dimitris Kipreos i šef delegacije Saveta Evrope u Beogradu Konstantin Jerakostopulos.

Skup su podržali i ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, bivši sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, Čedomir Jovanović, Mirjana Karanović, Srđan Dragojević, Nikola Kojo, Predrag Ejdus, Sonja Biserko, Nataša Kandić, Miljenko Dereta, kao i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i grupa novinara tog udruženja.

Jedan od učesnika „Parade ponosa“, Predrag Azdejković, kaže da je srećan što je „Prajd“ protekao u sjajnoj atmosferi, ali i da je užasnut nasiljem koje se dešavalo između policije i protivnika parade.

– Srećan sam što je Beograd konačno izgubio nevinost i što je parada organizovana, ali sam zgrožen onim što se dešavalo u gradu. Samo bih hteo da pitam roditelje te dece i mladih ljudi koji su želeli da padne krv kako ih nije sramota. Tokom „Prajda“ nismo ni znali šta se dešava po gradu, jer je u Manježu bilo kao da se nalazimo u nekoj drugoj dimenziji. Slušala se muzika, hitovi „Abe“ i novih MTV grupa, đuskalo se u divnoj atmosferi i bili smo kao jedna velika porodica – tvrdi Azdejković.

Na trgu Slavija, nešto posle deset časova, bačen je prvi suzavac u manjem sukobu policije i protivnika „Parade ponosa“. Međutim, toj manjoj grupi iz okolnih ulica priključilo se još par stotina uglavnom mlađih ljudi, koji su rušili i razbijali žardinjere, a pajserima odvaljivali delove trotoara i asfalta. Oni su prolazeći beogradski ulicama ruinirali sve što im se našlo na putu, počev od telefonskih govornica, izloga, parkiranih automobila, kontejnera… Policija je, do sada neviđenim snagama na sličnim događajima, potisnula oko hiljadu demonstranata dalje ka Hramu Svetog Save, a oni su, bežeći od bačenog suzavca, pripadnike MUP-a gađali kamenicama, ciglama, delovima asfalta, letvama i flašama. Zalutale kamenice lomile su stakla na radnjama u Bulevaru JNA, a nekoliko policajaca je povređeno. Jednom od pripadnika MUP-a tokom intervencije je ispao pištolj, a u pokušaju da ga dohvati kamenica ga je pogodila u glavu.

Revoltirani protivnici „Parade ponosa“ uzvikivali su: „Ubij, ubij, ubij pedera“, „Bijete svoju decu“, „Idite na Kosovo“ i „Skinite uniformu ako ste uz narod“. Policija je uspela da razbije grupu koja se potom povukla u portu Hrama Svetog Save, gde je jednom čoveku pozlilo. Hitna pomoć jedva je uspela da se probije do njega, a kako je na licu mesta nezvanično rečeno, čovek je dobio srčani udar. U porti hrama okupili su se i građani koji su policiji poručivali da ne bije decu, jer će ih Bog kazniti tako što će njihova postati homoseksualci.

Ispred Narodne biblioteke izgorelo je vozilo MUP-a koje su vatrogasci gasili više od pola sata, a postojala je opasnost da plamen zahvati i autobus parkiran iza automobila, kome su već kamenicama bila razbijena stakla.
Grupa huligana palila je kontejnere i gurala ih ka sredini ulica, što je u Mekenzijevoj u potpunosti prekinulo saobraćaj. Pored kontejnera demoliran je i jedan trolejbus, koji je prevrnut u toj ulici. Demonstranti su upadali na obližnja gradilišta sa kojih su krali cigle i blokove, uputivši se dalje ka Krunskoj ulici u kojoj je sedište Demokratske stranke (DS). Kako ispred te zgrade nije bilo pripadnika policije, demonstranti su kamenovali zgradu i kroz polomljeni prozor ubacili Molotovljev koktel koji je izazvao požar, jer u prostorijama DS-a nisu imali protivpožarni aparat. Vatrogasna ekipa je intervenisala, a u blizini je bilo i nekoliko kola hitne pomoći. Nezvanično saznajemo da je policajac koji čuva zgradu DS-a ranjen iz vatrenog oružja. Policija je ubrzo stigla na lice mesta i suzavcem uspela da razbije grupu koja se razbežala sporednim ulicama oko Kalenić pijace, prethodno kamenujući pripadnike MUP-a.

Ministar odbrane i potpredsednik demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji je ubrzo došao na mesto događaja u Krunskoj, smatra da napad na sedište DS-a nema veze sa „Paradom ponosa“.

– Ono što se dešava na ulicama prevazilazi najmračnija predviđanja, a posledica je manipulacija prethodnih dana. Zato je i došlo do ovolikog nasilja na ulicama Beograda – rekao je Šutanovac i dodao da je u sedištu stranke povređena i jedna žena koja je u poodmakloj trudnoći.

– Uništena je telefonska centrala, razbijena su stakla na zgradi, zapaljen nameštaj, a garaža je potpuno izgorela. Ali ništa od toga ne može da se poredi sa ljudima koji su povređeni u neredima – istakao je Šutanovac.

Grupu od više stotina huligana činila su mahom maloletna lica, od 13 do 20 godina, a bilo je i onih od devet. Na pitanje novinara zašto su izašli na ulice, oni odgovaraju da im je „od ove države muka“.

– Ima nas sa svih strana i iz svih organizacija. Pa, vidite koliko je građana samo izašlo da nas podrži. Ne želimo da živimo u bolesnoj zemlji, a vlast hoće od Srba da napravi bolesnu naciju. Goreće Beograd, ali sledeće godine parade neće biti. Tek ćete da vidite na šta smo sve spremni – rekli su nam protivnici „Parade ponosa“.

Pripadnici policije objašnjavaju da oni u očima građana uvek ispadaju krivi, iako samo rade svoj posao.

– Grupu huligana uglavnom čine maloletna lica, ali zato kamenice bacaju kao da imaju 30. Da li njihovi roditelji znaju da su na ulicama i da napadaju policiju koja samo radi svoj posao? – kažu pripadnici MUP-a.

Grupa koja se razbežala ponovo se, pevajući navijačke pesme, okupila ispred zgrade Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, kamenujući policiju, žandarmeriju i osam „hamera“ koji su bili parkirani ispred zgrade. Policija je ponovo bez primene sile, samo bacajući suzavac, uspela da rastera okupljene koji su se uputili ka Knez Mihailovoj.

Građani okupljeni na Terazijama poručivali su pripadnicima žandarmerije, koji su napravili kordon ispred palate „Albanija“, da skinu uniforme. Tada su huligani razbili stakla na prodavnicama i opljačkali radnje „Najk“ i „Đak“, a jake policijske snage potisnule su huligane ka Studentskom parku. Pošto policija nije stigla na vreme, demonstranti su zgradu, u kojoj se nalazi sedište Socijalističke partije Srbije, kamenovali, polomili prozore i u potpunosti uništili ulaz. Žandarmerija, uz nekoliko kola hitne pomoći, ubrzo je pristigla, ali je masa već stigla da nadomak Francuske ambasade prevrne i zapali vozilo MUP-a, kao i kontejner koji su pripojili automobilu. Pred naletom žandarmerije oni su sa Kalemegdana pobegli prema Knez Mihailovoj, ponovo bacajući kamenice. Tada su privedena četiri mladića, a ostatak grupe se skandirajući rastrčao po okolnim ulicama.

U popodnevnim satima beogradske ulice bile su preplavljene kamenicama, razbijenim staklom, otkinutim granama i smećem iz prevrnutih kontejnera.

Kriv i vrh policije

Čak 7.000 policajaca, pripadnika Žandarmerije i Antiterorističkih jedinica bilo je angažovano da spreči nerede i nasilje na ulicama Beograda, ali i taj broj, ispostavilo se, nije bio dovoljan. Ko je kriv? Odgovor je jasan: ona ekipa u vrhu MUP-a Srbije koja je izvršila procenu bezbednosti.

U Beogradu nikad nije viđen toliko broj policajaca, kordoni su bili na sve strane, pojačanja su stizala iz minuta u minut. Ipak, ni tako jake snage nisu uspele da sačuvaju grad od razjarenih mladih ljudi, protivnika „Parade ponosa“. Čak četiri kordona štitila su učesnike i goste Parade. Njih su uspeli da sačuvaju, nikome ni dlaka nije falila, ali je zato grad razrušen kao da je njime protutnjao kakav stampedo.

Kako nezvanično saznajemo, samo policijsko obezbeđenje Parade koštalo je Grad Beograd i Republiku Srbiju više od šest miliona evra. Policajci iz unutrašnjosti su priznali našim reporterima da im je dnevnica za ovu priliku iznosila 1.800 dinara. Ni oni nisu bili zadovoljni tom crkavicom, ali kada se to pomnoži sa nekoliko hiljada onih koji su, kao pojačanje, stigli iz unutrašnjosti, stiže se do impozantne cifre.

U razgovorima sa pripadnicima Žandarmerije, u šta smo delimično mogli da se uverimo, saznali smo da su oni „odlagali upotrebu suzavca i sile dok god je to bilo moguće“.

Dačić: Sprečili smo krvoproliće

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je oko 6.000 izgrednika napadalo pripadnike policije koji su štitili učesnike „Parade ponosa“, a da je 190 huligana uhapšeno.

– Policija je uspešno obavila težak zadatak i sprečila krvoproliće – rekao je Dačić novinarima ispred Urgentnog centra u Beogradu, posle obilaska povređenih. On je kazao da su dvojica izgrednika i jedan policajac teže povređeni i da su zadržani na lečenju, a da je lakše povređeno oko 120 policajaca.

Dačić je dodao da je uspostavljen javni red i mir u Beogradu i da policija radi na identifikovanju i privođenju onih koji su napadali organe reda prilikom održavanja „Parade ponosa“.