Queer.hr: Krenula procesuiranja izgrednika Beograd Pridea

Prije desetak dana stigla je prva presuda za nasilje za vrijeme beogradske Parade ponosa; i to protiv 19-godišnjih Milana Vacića i Milana rusa koji su na osuđeni na šest mjeseci zatvore, uvjetno na dvije godine, zbog krivičnog djela ometanja i vrijeđanja službene osobe u prilikom obavljanja dužnosti na Beograd Prideu 2010. Izuzetno blaga presuda, čijim su stupanjem na snagu izgrednicima odmah pušteni iz pritvora, na slobodu pušta, zasad samo dvojicu procesuiranih od tisuća drugih, nasilnike koji su za vrijeme trajanja Parade ponosa doslovno razarali i pljačkali grad te ulazili u fizičke sukobe s srbijanskom policijom. Prema presudi, osuđeni na izvršenje kazne odlaze ukoliko u sljedeće dvije godine počine neko kazneno djelo.

Jedan od osuđenih, Milan Vacić, brat je Miše Vacića koji je vođa ekstremno desničarskog i kontroverznog pokreta ‘1389.’ koji je tom prilikom za Kurir komentirao kako je „presuda čisto politička i nema nikakve veze s pravom“. Radi se o organizaciji koja je već ulazila u konfrontacije s demokratskom Srbijom svega nekoliko mjeseci prije održavanja Parade ponosa pokušavši organizirati proslavu 11. jula odnosno „Dana oslobođenja Srebrenice“, kako su ga nazvali. U srbijanskim medijima se spekulira kako pravi inicijatori nasilja na Beograd Prideu nisu uhićeni, niti će vjerojatno biti procesuirani; no činjenica da je prvi osuđeni upravo brat vođe pokreta ‘1389.’ je izazvala veliku medijsku pozornost.

S time se slaže i Predrag Azdejković, predsjednik GLIC-a, koji pozdravlja početak suđenja; no izražava razočaranost što je prva presuda na osnovu minornog čina u usporedbi s svime što se 10. listopada događalo na ulicama Beograda. „Nadam se da će sudstvo nastaviti s procesuiranjem. Trenutno su u pritvoru vođa fašističke organizacije ‘Obraz’ Mladen Obradović i mnogi članovi kojima je produžen pritvor. Srpsko sudstvo je sporo, tako da će proći vremena prije nego njima počne suđenje i dok se okonča. Mnogi, zajedno sa mnom, smatraju da su oni samo izvršioci nereda dok organizatori, koji su sve promatrali iz udobnosti stanova, nikada neće biti procesuirani“, izjavio je za Queer.hr.

Sličnu reakciju ima i Boban Stojanović iz Queeria Centra koji smatra da blage kazne i kratak boravak u zatvoru zbog mržnje spram gay populacije mogu više motivirati izgrednike na novo nasilje. „Srbijansko zakonodavstvo ne prepoznaje zločin iz mržnje, što otežava kategorizaciju homofobnog nasilja na pravi način. Ipak, postoji dovoljno zakona i mogućnosti u okviru kojih se može donijeti valjana presuda koja bi poslala poruku društvu da mržnja i nasilje prema drugim građanima nisu dozvoljeni“, kaže.

Lazar Pavlović iz Gej Strejt Alijanse dodaje kako prema prošlogodišnjim izmjenama Krivičnog zakona nasilničko ponašanje na javnom skupu može rezultirati višegodišnjom zatvorskom kaznom,  kako za organizatore tako i za same nasilnike. „Prema našim saznanjima procesuirano je oko 120 osoba. GSA očekuje veću efikasnost sudova u ovim slučajevima, te skore i po zaslugama izrečene kazne za sve koji su počinili krivična djela, jer će se jedino tako poslati jasne poruke potencijalno novim nasilnicima  da nije isplativo biti homofobičan te svim građankama i građanima da pravna država postoji i funkcionira, ali i samoj LGBT populaciji da država i društvo nedvosmisleno prepoznaju potrebu zaštite i poštovanja naših ljudskih prava.“