Queer.hr: Na našoj Merlinki smijemo se zajedno

Ako se osvrnemo na posljednje desetljeće uočit ćemo kako je najveći pritisak među svim istupima pripadnika gej zajednice stavljen na Povorku ponosa. Povorke, kako kod nas tako i u našim susjednim južnim i jugoistočnim zemljama, percipirane su kao provokacija. S druge strane, kulturne queer manifestacije, poput našeg Queer festivala ili beogradskog filmskog festivala Merlinka, uglavnom prolaze bez incidenata. Kultura se čini kao neka vrsta prostora slobode u kojem je lakše promovirati queer sadržaje, povećati vidljivost u društvu, te se na taj način, posredno, boriti za gej prava. Ovaj se tjedan u Beogradu održava drugo po redu izdanje Merlinke, međunarodnog queer filmskog festivala na kojem će u pet dana biti prikazano gotovo pedeset filmova, i to dokumentarnih i igranih, kratkometražnih i dugometražnih.

Pokretač i glavni urednik Regionalnog gej-lezbijskog info portala GayEcho te direktor Merlinke Predrag Azdejković iz niza naslova koje vrijedi pogledati izdvojio je nekoliko koji su njemu osobito prirasli srcu. Čini se da su ga se najviše dojmili kratki queer filmovi, poput „Masala Mama“, filma o pronalaženju saveznika i heroja u najneočekivanijim osobama, „Tools 4 Fools“, filma o promociji rabljenih seks igračaka, zatim filma „Inflatable Swamp“  koji istražuje gej fizičku intimnost uz eksplicitne scene te filma „Heiko“ o fetišističkoj vezi sedamdesetogodišnjaka i dječaka Heika. Rijetko koji film s gej tematikom postane holivudski hit, no prošle je godine to pošlo za rukom debitanstskom uratku Toma Forda “A Single Man”. Riječ je o filmu o sredovječnom profesoru koji se pita o smislu života nakon smrti svog dugogodišnjeg partnera. Azdejković nije propustio istaknuti ni domaće naslove, zabavan hrvatski trash mjuzikl “Romeo & Julio”, kratki film “Tetrapak“ o ljubavnom odnosu dviju djevojaka te bosanskohercegovački dokumentarac “To je naše dijete” koji prati nekoliko gej ljudi u Tuzli i Sarajevu. Od dokumentaraca su mu se posebno svidjela  dva naslova. Prvi je  „William S. Burroughs: A Man Within“ koji istražuje život legendarnog beat pesnika i američke ikone, autora „Golog ručka“,  Williama S. Burroughsa, a drugi film „Sestre“ o pokretu koji je započeo 1979. godine kada je skupina bradatih našminkanih muškaraca obučenih u časne sestre prikupljala novac za članove gej zajednice u San Francisku.

Azdejković je kazao da je često razočaran događanjima u Srbiji. U zemlji u kojoj je i po život opasno biti gej aktivist ili osoba koju se veže za queer zajednicu, sasvim je normalno razmišljati o mogućnosti odlaska i nekog normalnog života negdje drugdje. A onda opet smatra da je možda ipak bolje ostati i boriti se i nikad ne živjeti normalno. „Ja ne želim biti pesimist. „Mene aktivistička borba zabavlja i čini živim i svaki uspjeh, koliko god bio mali, mene čini sretnim. Tako me čini sretnim druga Merlinka, bez obzira na sve probleme, poteškoće i prepreke“, kazao je Azdejković za Queer.hr. Nakon prvih nekoliko dana Predrag je kazao da mu se „mnogo sviđa atmosfera“. „Sve je nekako intimno, smijemo se zajedno, reagiramo emotivno zajedno. Postoji neka vrsta zajedništva kakva ne postoji na drugim festivalima i običnim kino projekcijama“, zadovoljno je komentirao.