Azdejković: Kandićeva je potrošila dva miliona evra

Gej lezbijski info centar (GLIC), organizacija na čijem je čelu poznati gej aktivista i novinar Predrag Azdejković, našla se na crnoj listi pojedinih organizacija i fondacija u Srbiji zbog otvorene kritike na račun srpskog nevladinog sektora, konkretnije, budžeta koji Nataša Kandić dobija za svoju organizaciju REKOM.

Kako za „Pravdu“ kaže Predrag Azdejković, jasno je da određeni krugovi iz nekoliko nevladinih organizacija ne mogu da mu oproste javno istupanje protiv Nataše Kandić.

– Nemam ništa protiv političkih ideja i stavova gospođe Kandić, ali imam protiv preteranog trošenja novca u ovoj ekonomski izuzetni teškoj situaciji u kojoj se kao država i društvo nalazimo. Još u januaru sam u svom blogu na sajtu B92 napisao jedan satirični tekst oko budžeta koji prima koalicija okupljena oko REKOM-a, gde jednu od ključnih uloga ima Nataša Kandić i koji su za svoje aktivnosti dobili čak dva miliona evra. Primetio sam da je 30 hiljada evra dobijeno samo za štampani materijal, dok je, na primer, još deset hiljada evra otišlo za izradu sajta koji izgleda tako da je mogao da ga besplatno uradi i veb dizajner amater – kaže Azdejković.

Čelni čovek GLIC-a smatra da je to neviđeno luksuziranje, i da je želeo da ukaže javnosti i na taj aspekt cele priče. Ipak, priznaje da nije očekivao da će zbog toga „plaćati penale“ i biti sankcionisan.

– Kao predsednik GLIC-a, obratio sam se nedavno organizaciji „Rekonstrukcija Ženskom fondu“ za finansijsku pomoć za prevođenje i titlovanje feminističkog dokumentarca „The Heretics“, koji će biti prikazan na sledećem „Merlinka festivalu“. Molba je odbijena, a u obrazloženju koje je potpisala koordinatorka programa Mirjana Mirosavljević, kaže se da oni ne mogu da podrže aktivnosti koje organizujem, jer „moja istupanja i napadi na braniteljke ljudskih prava u poslednje vreme nisu u skladu sa feminističkom politikom fonda“, kaže Azdejković.

GLIC je, prema njegovim rečima, skandalizovan ovakvom „feminističkom“ politikom gušenja kritičkog mišljenja, slobode govora i kreiranjem liste nepodobnih, čime se još jednom potvrđuju dupli standardi i licemerje srpskog NVO sektora.

– Meni je, moram i to da kažem, pred održavanje „Parade ponosa“ inače savetovano da se javno izvinim Nataši Kandić pre nego što uđem u organizacioni odbor. Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za „Pravdu“ da uopšte ne zna ko je Predrag Azdejković, niti zbog čega mu se, navodno, uskraćuju donacije finansijera. Kategorična je, međutim, da odobravanje ili uskraćenje donacija nema veze sa njenom organizacijom.

– Ne poznajem gospodina Azdejkovića, ali znam da se donacije za određene projekte ne dobijaju zbog toga da li iznosite neka mišljenja o nekome ili ne. On ima prava da iznosi svoje stavove i kritikuje ono što mu smeta, ali ponavljam, zna se postupak kako se dobijaju određene donacije. Što se REKOMA tiče, to je grupa organizacija koja deluje na prostoru cele bivše Jugoslavije i naši su troškovi javni, dostupni i na našem sajtu – kaže Kandićeva.

Nije ispunio uslove

Koordinatorka programa „Rekonstrukcija Ženskom fondu“ Mirjana Mirosavljević kratko je za „Pravdu“ rekla da ne želi da učestvuje u bilo kakvim polemikama sa Predragom Azdejkovićem i da u odluci oko donacije nema ničeg spornog.

– Azdejković se regularno prijavio na konkurs, ali nije ispunio predviđene uslove. To je sve što mogu da vam kažem – rekla je Mirosavljevićeva.

S. Milovanović