Novosti: GLIC na crnoj listi zbog kritike rasipništva

Sukob između gej aktivista i feminističke organizacije oko sredstava koja dobijaju nevladine organizacije

GEJ lezbijski info centar (GLIC) nalazi se na crnoj listi pojedinih fondacija u Srbiji zbog kritike nevladinog sektora, tvrdi Predrag Azdejković, predsednik GLIC.

On se, kako objašnjava za “Novosti”, nedavno obratio za novčanu pomoć feminističkoj organizaciji Rekonstrukcija “Ženski fond”.

– Od njih sam tražio 200 evra za prevođenje i titlovanje feminističkog dokumentarca “Heretici”, o feminističkom pokretu u Njujorku sedamdesetih. Film će biti prikazan na sledećem Merlinka festivalu. Međutim, molba je odbijena uz zanimljivo obrazloženje – kaže Azdejković.

U pismenom odgovoru, koji je potpisala Mirjana Mirosavljević, stajalo je: “Odluka Rekonstrukcije ‘Ženski fond’ je da ne podrži aktivnosti koje organizuješ, jer tvoja istupanja i napadi na braniteljke ljudskih prava u poslednje vreme nisu u skladu sa feminističkom politikom i kriterijumima Fonda.”

O čemu je zapravo reč?

– Pre godinu dana na svom blogu satirično sam pisao o budžetu “Koalicije za REKOM”, čije su članovi, između ostalih, Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić i “Žene u crnom”. Moje kritike odnosile su se na rasipništvo, neefikasnost, duple standarde i licemerje srpskog NVO sektora. Budžet ove koalicije tada je bio dva miliona evra, a ove godine je tri i po. Ismevao sam stavku da im je za štampani materijal bilo potrebno 30.000 evra, a sada im treba 58.000 – objašnjava Azdejković.

On dodaje da te svote nemaju nikakve veze sa njim, niti je lično bilo čim oštećen, ali kaže da se u NVO sektoru stalno priča o “nekom čišćenju u svom dvorištu”, pa je smatrao da je vreme za čišćenje.

– Ispalo je da smete da kritikujete sve, samo ne nevladin sektor. A tu su već 20 godina isti ljudi, koji se bore za suočavanje sa prošlošću, pomirenje, izručenje haških begunaca, rade isti posao od kog nema nikakvih rezultata, a troše preterano novca – konstatuje predsednik GLIC-a.

Epilog priče je da je Azdejković celu epizodu stavio na svoj blog, posle čega su mu se javile dve žene iz inostranstva i ponudile da besplatno prevedu i titluju ne jedan, nego dva filma!

SVE VEĆ REKLI STOJIMO iza toga što smo napisali u odgovoru gospodinu Azdejkoviću. Njegovi postupci nisu u skladu sa politikom naše fondacije i ništa drugo na tu temu nemamo da kažemo – bila je kratka Mirjana Mirosavljević iz Rekonstrukcije “Ženski fond”.