Ponos u patrijarhalnom društvu

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori, koja je trebalo da bude održana 31. maja u Podgorici, otkazana je jer “državni organi nisu pokazali ozbiljnost i profesionalnost u organizaciji tog događaja”. Tako su rekli organizatori manifestacije, dok vlasti u Crnoj Gori negiraju njihove navode.

– Podgorica “Pride” je do daljnjeg odložen zbog nedovoljne političke i institucionalne podrške. Održati prvu povorku ponosa u zemlji u kojoj 71 odsto populacije misli da je homoseksualnost bolest a 58 odsto da država treba da preduzima mere protiv LGBT osoba je visoko rizičan događaj ukoliko iza njega ne stoji snažna politička podrška. Crnogorska vlada je svojim neodgovornim odnosom ugrozila održavanje ovog istorijskog događaja – navodi za Danas Zdravko Cimbaljević, predsednik LGBT Forum Progres, NVO koja je organizovala, a potom otkazala Paradu ponosa.

Za odlaganje manifestacije naš sagovornik krivi isključivo vladu Crne Gore, na čelu sa ministrom za ljudska i manjinska prava koga naziva homofobom.

– Došli smo svega dve sedmice do održavanja parade. Odnos vlade je od prvog dana bio zabrinjavajući, ali smo verovali u pravilno razumevanje značaja ovog događaja za proces pristupanja zemlje EU i dugoročno poboljšanje položaja LGBT osoba. To je možda bila i naša početnička naivnost, jer smo se oslonili na retoriku političara. Mislimo da je Crna Gora bila u stanju da prihvati Paradu ponosa i da scenario iz Beograda kod nas prosto nije moguć. Odlaganje povorke, ali i ukupan odnos prema LGBT inicijativama, znači da naše društvo još uvek ima političku elitu koja gaji ozbiljne rezerve prema značajnom segmentu stanovništva. Spremna je da LGBT prava podrži na rečima ali ne i na delima. Stvara se snažan utisak da se oni nas još uvek stide – smatra Cimbaljević.

Organizatori Parade očekivali su oko 150 učesnika, od čega skoro trećinu iz inostranstva, uprkos pretnjama. Nadležnim organima prijavljeno je oko 30 osoba zbog otvorenih najava nasilja i razbijanja povorke putem medija i Fejsbuka. Ipak, organizatori ne odustaju od namere da se prva Parada ponosa u Crnoj Gori održi.

– Nadamo se da vrlo brzo možemo odrediti novi datum povorke, koji zavisi isključivo od boljeg tretmana države. Naši zahtevi su minimalni – da prestane institucionalna stigma prema nama, da vlada odredi svoje visoke zvaničnike, a ne službenike u organizaciju parade, koji će imati obavezu da sa nama prošetaju i održe odgovarajući govor – kaže Cimbaljević.

Sa druge strane, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Sabahudin Delić, tvrdi za Danas da navodi organizatora Parade ponosa o razlozima zbog kojih je ona otkazana – nisu tačni.

– Čim je najavljeno da će u Crnoj Gori biti održana Parada ponosa, potpredsednik vlade, predstavnici ministarstva za ljudska i manjinska prava i policije upriličili su sastanak sa organizatorima manifestacije, gde im je data otvorena podrška. Ne samo deklarativna, kako kažu, već i konkretna. Vlada Crne Gore je na sednici 12. maja odredila dva pomoćnika ministra i jednog predstavnika policije za članove Organizacionog odbora parade, a policija je formirala Upravni štab koji je napravio plan obezbeđivanja skupa – navodi Delić.

On dodaje da su članovi Upravnog štaba crnogorske policije posetili kolege u Beogradu sa kojima su razmenili iskustva sa beogradske parade.

– Ne znam zašto su organizatori otkazali manifestaciju. Verujte, i mi smo bili iznenađeni. Pozvali smo ih na razgovor odmah nakon toga i ubeđivali da odustanu od namere, ali bezuspešno. Objašnjenje da se događaj otkazuje „jer podršku imaju samo od dva pomoćnika ministara“ je smešno. Jedno su članovi Organizacionog odbora, a drugo učešće na samom skupu. Možda bi se na paradi pojavio i premijer, ali oni nisu imali sluha – navodi Delić.

Prema njegovim rečima, država je pokazala svoju demokratsku opredeljenost i spremnost da podrži sve manjinske grupe u borbi za svoja prava.

– Ako su mislili da će Vlada CG pasti na ovom testu, prešli su se – zaključuje Delić.

Odlaganje Parade ponosa u Crnoj Gori LGBT aktiviste u Srbiji podseća na Beograd 2009. godine kada je „Pride“ otkazan samo jedan dan pre održavanja. Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, kaže za Danas da su vlasti u Crnoj Gori deklarativno podržale paradu, što je jedan od uslova na putu ka Evropskoj uniji, dok su iza kulisa činile sve da do parade uopšte ne dođe.

– Održavanje Parade ponosa ugrozilo bi njihovu političku poziciju, a ovako sve vreme imaju izgovor za EU da oni žele, ali da organizatori nisu dorasli zadatku. Ono što je meni drago jeste da su organizatori naučili mnogo na iskustvima Srbije i Hrvatske i pokazali političku i aktivističku zrelost, naglašava Azdejković. Prema njegovim rečima saradnja između domaćih i crnogorskih organizacija je na visokom nivou. On dodaje da su problemi sa kojima se suočavaju pripadnici LGBT populacije u Srbiji i Crnoj Gori slični.

– Ako upoređujemo, situacija u Crnoj Gori, na terenu je katastrofalna. Homofobija u izraženo patrijarhalnom društvu je ekstremna, što mene jako zabrinjava. Gej pokret u Crnoj Gori je jako slab i nema puno aktivista. To je posledica činjenice da je Crna Gora zemlja sa malim brojem stanovnika. Uprkos tome, oni su jako puno uradili, naglašava Azdejković.

On ističe da u Crnoj Gori i Srbiji postoji Srpska pravoslavna crkva koja širi homofobiju, dok Crnogorska pravoslavna crkva nema nikakav problem sa Paradom ponosa.

Karadžić: Zajednički rad na toleranciji

Marko Karadžić, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i komesar za ljudska prava u Liberalno demokratskoj partiji, kaže za da je odlaganje Parade ponosa u Crnoj Gori pokazatelj da u ovoj zemlji, kao i u mnogim drugim državama u regionu moramo zajednički da radimo na promociji tolerancije i jednakosti.

– Država, ali i nevladine organizacije moraju da imaju dugotrajnu i efikasnu kampanju kako bi ljudima približili sve ono što im je do sada bilo nepoznato ili predstavljeno u pogrešnom svetlu – kaže Karadžić.