Pravda: Azdejković zbog teksta o Đinđiću leti iz stranke

Poznati gej aktivista i novinar Predrag Azdejković biće izbačen iz Socijaldemokratske unije Žarka Koraća, čiji je član od 2000. godine, i to zbog autorskog teksta o pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, koji je objavio na sajtu B92.

– Tekst pod naslovom „Zašto od Đinđića pravimo sveca“ objavljen je kao moj blog na naslovnoj strani sajta B92 u sredu. Za dva dana ga je videlo skoro 6.000 ljudi, a ostavljeno je preko 200 komentara. Na jednom mestu u tekstu kažem: „Zbog ovih nekrofila i lešinara, koji se hrane na truplu Zorana Đinđića, meni je on postao odvratan i pri samom pomenu njegovog imena meni je muka. Gadite mi se, jer ste nesposobni i paraziti, opstajete samo od životne energije drugih“ – rekao je Azdejković i dodao da stoji iza svake svoje reči.

Kako Azdejković kaže za „Pravdu“, nije očekivao da će se 12 godina posle demokratskih promena cenzurisati sloboda mišljenja i govora, i da će se zbog toga vršiti politički progoni.

– Juče me je pozvao Srđan Kamperelić, predsednik Izvršnog odbora SDU, i prijateljski „savetovao“ da podnesem ostavku na funkciju u stranci. Pošto sam to odbio, sada mi predstoji disciplinski postupak i isključenje iz stranke, ali neka rade šta im je volja. Znam da sam pred svojom savešću čist – kaže Azdejković, i objašnjava da je razumljiva potreba da se istraži politička pozadina ubistva premijera, ali ne da se od Đinđića „pravi novi Tito“.

Azdejković ističe da se nije čuo sa predsednikom stranke, Žarkom Koraćem, ali da je jasno da to nije moglo biti urađeno bez njegovog znanja.

– Ni do sada nisam bio neki ljubitelj lika i dela Žarka Koraća. Mislio sam, ipak, da se SDU razlikuje od drugih stranaka, ali sam se, eto, prevario. Ne želim da se čujem sa Žarkom, nema ni potrebe. Neki me sad pitaju hoći li preći u neku drugu stranku, na primer u SPS, poput Borisa Milićevića, ali to mi ne pada na pamet, jer ne vidim sebe u bilo kojoj od postojećih stranaka u Srbiji – izjavio je Azdejković, dodajući da će možda osnovati svoju stranku.

– Ako sakupim 10.000 potpisa, osnovaću Srpsku pedersku stranku, ali se bojim da bih zbog skraćenice SPS opet imao političkih problema – kaže Azdejković.

Korać bez komentara

Predsednik SDU Žarko Korać nije juče želeo ni da sasluša pitanje novinara „Pravde“ o slučaju Azdejković, a kamoli da da komentar. Na pitanje iz kog lista zovemo, Korać je kratko rekao: „Nemam vremena, na sastanku sam“, i prekinuo vezu.

S. Milovanović